HIRVEEN TÄRKEÄÄ ASIAA SYKSYSTÄ

25.10.2022, joni.nyman

Hirvet liikkuvat hämärässä

Kesä on taittunut syksyksi, ja se tietää myös hirvieläinten liikkeiden vilkastumista. Hirvimetsästyskausi alkoi syyskuun 1. päivä Lapin maakunnassa, ja muualla maassa metsästyskausi alkaa 12. lokakuuta. Metsästys ei ole ainoa tekijä, joka saa hirvet liikkeelle, vaan myös syys-lokakuulle osuva kiima-aika vaikuttaa eläinten liikkumiseen. Aktiivisimmillaan hirvet ovat aamu- ja iltahämärässä, auringon nousu- ja laskuaikaan.

Kuinka pienentää onnettomuusriskiä

Hirvionnettomuuksia sattuu koko maassa, etenkin vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Liikenneviraston mukaan 2017 vuonna hirvikolareita tapahtui Suomessa 1824 kappaletta. Riista-aidat pitävät sarvipäät tehokkaasti metsän puolella, mutta on muistettava, että eläimet voivat eksyä myös aidatulle tieosuudelle. Hirvivaara-merkin vaikutusalueella kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tienvierustoihin. Tehokkain tapa pienentää onnettomuusriskiä on huomioida vaaranpaikat, ja ottaa ne huomioon ajotavassa.

Nopeuden laskeminen antaa lisää reaktioaikaa, ja pienentää törmäysriskiä, jos hirvi tulee tielle. Laskemalla nopeutta saa myös lisäaikaa havainnointiin, tumma eläin puskan takana tien sivussa ei ole helposti havaittavissa.

Oikealla istuma-asennolla on vaikutusta paitsi havainnointikykyyn, niin myös mahdollisen kolaritilanteen aiheuttamiin vammoihin. Istuin on oikealla korkeudella silloin, kun kuljettajan silmät ovat korkeussuunnassa tuulilasin puolivälin korkeudella. Autosta näkee tällöin hyvin ulos, ja kuljettajan ja katon väliin jää autosta riippuen n. 20cm tyhjää tilaa. Hirvikolarissa eläin kaatuu usein törmäyksen seurauksena auton katolle, painaen katon etureunaa alaspäin. Toki istuinta säätäessä tulisi muut ajoasentoon vaikuttavat tekijät ottaa huomioon, kuten etäisyys rattiin ja polkimiin. Oikealla ajoasennolla voi parhaassa tapauksessa olla ratkaiseva merkitys kolarin välttämiselle, koska hätäjarrutuksen ja mahdollisen väistön tekeminen onnistuu varmemmin.

Tuulilasi kannattaa pitää puhtaana niin sisä- kun ulkopuolelta, eikä ajovalojen pesemistäkään tule jättää huomiotta. Kaukovalojen käyttö pimeällä antaa lisää valoa tielle, mikä auttaa havainnoinnissa.

Kolaripaikan muistilista

Hirvikolarit ovat vähentyneet vuosituhannen alusta, mutta selvää on, ettei onnettomuuksilta koskaan voida täysin välttyä. Jos olet itse osallisena hirvieläinonnettomuudessa, tai satut paikalle, toimi näin:

  • Varoita muuta liikennettä
  • Ilmoita onnettomuudesta soittamalla hätänumeroon 112 tai käyttämällä 112-sovellusta
  • Huolehdi loukkaantuneista, anna ensiapua käytettävissä olevien kykyjen mukaan
  • Mikäli loukkaantunut eläin/eläimiä on paennut metsään, on onnettomuuspaikka syytä merkitä Riistaonnettomuus-merkillä. Turhaa liikkumista tien penkalla ja metsässä tulisi välttää, haavoittunut eläin voi olla arvaamaton. Turha liikkuminen myös sotkee jäljet, ja eläin on vaikeammin jäljitettävissä.

Voit tulostaa riistaonnettomuusmerkin autoosi etukäteen Suomen Riistakeskuksen sivuilta.