PÄÄSIÄISLIIKENTEEN VINKKILISTA – KUINKA SELVIYTYÄ RUUHKALIIKENTEESSÄ

25.10.2022, joni.nyman

Pääsiäisen ajankohta on yksi Suomen liikenneruuhkapiikeistä. Useat suomalaiset matkustavat pyhiksi mummolaan nauttimaan notkuvista pääsäisen pitopöydistä tai pohjoiseen laskemaan vielä kevään viimeiset laskut tuntureilla. Poimi tästä Hinuri24:n vinkit turvalliseen matkantekoon ruuhkien keskellä.

Pääsiäisliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstain iltapäivällä ja illalla, ja paluuliikenne maanantaina iltapäivällä. Pääsiäinen 2019 sijoittuu tänä vuonna huhtikuun lopulle, tarkemmin sanottuna 19.–22.4.2019, joten ajokelien voidaan odottaa eteläisessä Suomessa olevan kohtuullisen hyvät, vaikka yöpakkaset saattavatkin yllättää. Etelästä pohjoiseen matkatessa ajo-olosuhteet voivat vaihdella radikaalisti ja Keski-Suomessa kelirikko saattaa aiheuttaa ongelmia.

MITEN VALMISTAUTUA MATKANTEKOON?

Ruuhkaliikenteessä selviää vanhoilla kunnon opeilla: varaudu, vältä ja varo! Voit parantaa kaikkien yhteistä liikenneturvallisuutta ennakoimalla matkaanlähtöä niin matkatavaroiden, ajoneuvon kuin aikataulunkin suhteen.

Tarkista ainakin nämä ennen lähtöä:

 • Kesä- vai talvirenkaat, valitse kelin mukaan
 • Renkaiden urasyvyys, talvirenkaiden turvasuositus 5 mm
 • Tarkista rengaspaineet, suuri kuorma vaatii kovempaa rengaspainetta
 • Lasinpesunesteen määrä
 • Tavaroiden oikeanlainen kuormaus, katso
 • Autoliiton vinkkivideo
 • Varaa mukaan lämmintä vaatetta, jos matkanteko katkeaa
 • Turvaistuimien kiinnitys ja lapset tiukasti vöihin ilman toppavaatetta
 • ”Varaudu, vältä ja varo!”

HYVISSÄ VÄLEISSÄ MUIDEN AUTOILIJOIDEN KANSSA

Matkan aikana on hyvä ottaa huomioon kanssa-autoilijat ja pysyä niin sanotusti hyvissä väleissä eli muista turvaväli. Hyvä muistisääntö turvavälin pituudeksi on, että sen tulisi olla sama kuin ajonopeus eli 80 km/h = 80 m. Ajallisesti tämä turvaväli olisi noin 4 sekuntia. Taajamissa suositellaan puolet ajonopeudesta (40 km/h = 20 m).

PÄÄSIÄISEN PALUULIIKENNE

Pääsiäisen paluuliikenne suuntaa suurilla valtateillä etelää kohti. Hinuri24 suosittelee varaamaan riittävästi ajoaikaa ja rutkasti kärsivällisyyttä. Kun ajoneuvon kunto on tarkistettu, on hyvä muistaa huolehtia myös, että ratin ja penkin välissä ajokunto on virkeä ja riskejä vältetään. Sulje some! Puhelimen ja älylaitteiden käyttö hidastaa reaktioaikaa ja vie tarkkaavaisuutta. Jos kuitenkin käytät puhelinta ajon aikana muista:

 • Käytä aina handsfree-laitetta (tai yhdistä auton Bluetooth-järjestelmään)
 • Käytä pikavalintoja
 • Kerro puhelun alussa olevasi auton ratissa
 • Puhu lyhyesti

MITÄ JOS TULEE MUTKIA MATKAAN?

Valitettavasti vahingoilta ei aina voida välttyä hyvästä valmistautumisesta huolimatta. Hinuri24:n tiepalvelu saapuu tarpeen tullen paikalle nopeasti. Tiepalveluumme kuuluvat niin apuvirran antaminen, jäätyneiden lukkojen avaus, puhjenneen renkaan vaihto sekä polttoainetankin täyttäminen, mikäli ajoneuvosi hyytyy matkan varrelle.

Ulosajon tai kolarin sattuessa hinaamme auton lähimpään huoltoon. Hinauspalvelu on käytettävissä 24h vuorokaudessa lyhyellä vasteajalla! Hätätilanteessa, soita hätänumeroon 112.

Hinuri24:n palvelualtis henkilökunta on aina valmiina auttamaan silloin kun matkanteko katkeaa tienvarteen. Meidän avullamme matka jatkuu nopeasti.

Mikäli pääsiäisliikenteessä tulee mutkia matkaan, soita meille!

Turvallista ja hyvää pääsiäistä – toivottaa Hinuri24!

Lue myös edellinen blogikirjoituksemme!