KOIRA MUKANA AUTOSSA HELLESÄÄSSÄ
25.10.2022, joni.nyman
Kesä on parasta aikaa automatkailulle, ja myös aikaa lemmikille. On kuitenkin muistettava että pysäköity auto lämpenee nopeasti tukalan kuumaksi, tunnissa jopa yli 50 asteiseksi. Edes ikkunoiden jättäminen raolleen, tai auton pysäköiminen varjoisaan paikkaan ei ole keino viilentää sisätiloja. Jo lyhytkin aika tukalassa kuumuudessa voi koitua kohtaloksi lemmikille. Erityisen herkkiä lämpötilan kohoamiselle ovat mm. lyhytkuonoiset koirat, sekä tietenkin pennut ja iäkkäät koirat. Koira saa lämpöhalvauksen ihmistä helpommin, koska se ei pysty säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, kuten ihminen.
Joissain uudemmissa autoissa on mahdollista jättää auton ilmastointi päälle, ja näin viilentää sisätila sopivaksi myös auton ollessa pysäköitynä. Tällöin tulisi muistaa jättää viilennyksestä viesti näkösälle, jotta ulkopuoliset ohikulkijat ymmärtävät että kaikki auton sisällä on hyvin. Viestin yhteyteen kannattaa jättää myös omat yhteystietonsa, jolloin tarvittaessa omistaja saadaan kiinni, jos tilanne sitä vaatii.
Lämpöhalvaus kehittyy asteittain, läähättäminen kuuluu koiran lämmönsäätelyyn, mutta voimakas läähättäminen on ensimmäinen pahaenteinen merkki tulevasta. Lämpöhalvauksen kehittyessä esiintyy sekavuutta ja tajunnantason heikentymistä. Tällöin on jo tosi kyseessä ja tilanteeseen on puututtava. Koira voi myös oksentaa ja ripuloida, ja limakalvojen väri voi muuttua punaiseksi. Koiran mennessä shokkiin ja tajuttomaksi on tilanne jo hengenvaarallinen.
MITEN TULISI TOIMIA, JOS HAVAITSEE KUUMUUDESTA KÄRSIVÄN KOIRAN AUTOSSA?
- Jos omistaja on näköpiirissä, huomauta asiasta hänelle
- Mikäli mahdollista, pyydä kauppakeskuksen infopistettä tekemään kuulutus
- Soita hätäkeskukseen, 112
- Äärimmäisessä hätätapauksessa olet itse oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen, esimerkiksi rikkomalla auton lasi. Tilanne on vakava, jos koira ei läähätä ja on apaattinen. Lasin rikkominen on kuitenkin se viimeinen keino. Rikottavaksi lasiksi kannattaa valita se ikkuna, mikä on koirasta mahdollisimman kaukana.
Auton rekisterinumero sekä päivämäärä ja kellonaika kannattaa kirjata ylös, jos tätä tarvitaan myöhempää käyttöä varten.
Lämpöhalvauksen saanut koira tulisi siirtää varjoon, ja kastella haalealla vedellä, sekä tarjota viileää juomavettä. Koira on syytä viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira on hyvä kääriä viileään ja märkään pyyhkeeseen.